2012. október 31., szerda

Helló Halloween !Helló Tökmagok!
itt van minden, amire Halloween-kor szükség lehet:

-          üstökfödő
-          rumbatök
-          tökfaragó szerszám
-          lámpás
-          tökszállító táska
-          tökmagtálaló   tálka
-          tökös-mákos rétes nyújtófa (Jamie Oliver)
-          tökmagolaj kiöntő


továbbá:
-         tökigérő raktárkészlet
-          nem tökölő emblémázók
-          általában: tökkkéletes megoldások

A tök felhasználási módjai: A kimagozott terméshúsból igen finom lekvár készíthető, mert nagy a szárazanyag- és cukortartalma. A többi tökféléhez hasonló főzelék készítésére is alkalmas. A magok süteményekben dió, mandula vagy mogyoró helyett használhatók. 
A száraz magokban mintegy 50% nyerszsír és 30% nyersfehérje található, ugyanez a terméshúsban csak 1-2%-nyi. Olajnövényként a háborús években hasznosították. Olajának minősége a legértékesebb étolajokéval vetekszik. A félszáraz olajok közé tartozik, melyeknek több mint negyedét telített (palmitin-, sztearinsav), a fennmaradó részt pedig telítetlen (linol-, olajsav) zsírsavak teszik ki. A mag hűvös, sötét helyen hosszú ideig avasodás nélkül eltartható. Magjában jelentős (30%) az E-vitamin. Gyógyászati jelentősége egyre növekszik. 
Igen sok szelén is van a magokban, amely a gyulladásos folyamatok megakadályozásában (antioxidáns) játszik fontos szerepet. Agyműködést serkentő, idegrendszerre, prosztatára ható jótékony hatása miatt egyre több készítményben találkozhatunk vele. Az enyhén pörkölt, kissé sózott mag nemcsak élvezeti cikk, hanem fokozza a szervezet ellenálló képességét és a szellemi teljesítőképességet is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése