2012. november 23., péntek

A reklámajándék pendrive


A pendrive egy apró USB portba épített flash memória, egy nyomtatott áramkör. Tárolási kapacitása 8 MB-tól 256 GB-ig terjed. Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat és egymillió írás-törlési ciklust is kibír. Jellemző adatátviteli sebessége USB 2.0 feltételek megléte esetén 60 MB/s, USB 1.0 szabványnál kb. 1,5 MB/s. A csatlakozója a személyi számítógépeken elterjedt „A típusú” USB csatlakozó. A pendrive első kifejlesztésének eredete vitatott. Egy Trek nevű cég kezdte először forgalmazni a 2000 elején, de ők egy szélesebb adattároló családot írnak le szabadalmukban.
Az izralei M-Systems cég 1999. októberében regisztrált egy honlapot, mellyel a pendrive megoldásukat  reklámozták, ezzel 2001-ben IDEA díjat nyertek. Az IBM is ezt a pendrive-ot kezdte forgalmazni 2000-től. A pendrive tokozása a felhasználói igényektől függően változatos: van por‑ és cseppálló, kiemelten ütésálló, folyadék dekorációs, tollal vagy diktafonnal egybeépített változata és illatozós kivitelezése is.
Ami kevésbe megoldott a pendrive-ok esetében az az, hogy nem tudjuk mi van rajta és ezt csak akkor derül ki, ha csatlakoztatjuk, mert ami az előnye, az a hátránya is: kis mérete miatt felületére többnyire nem tudunk írni, illetve nehezen megtalálható a női táskák mélyén és könnyen elhagyható. A rámentett tartalom kikövetkeztetésében segítséget jelent, hogy elképesztő a pendrive-ok formai diverzitása. Míg állatfajok pusztulnak ki percenként a Földön, ugyanebben a ritmusban lépnek a helyükre újabb és újabb pendrive formák. :) A puha PVC egyedi formák gyártási technológiája elterjedésének köszönhetően akár 100 darabtól tökéletesen saját igényre szabott formát gyártathatunk. 
A méretgazdaságosság miatt a legelterjedtebb modellek egyben a legolcsóbbak is. Egyelőre a 2GB-os és 4GB-os kapacitású chippel ellátott pendrive-ok nálunk a legkeresettebbek. Az elmúlt évek során az igények az egyre nagyobb tárolási kapacitás felé mutattak, ami lehet, hogy folytatódni fog és a 8Gb, 16Gb egy re népszerűbb lesz, de elképzelhető, hogy épp a fájlok  könnyebb megtalálhatósága miatt és biztonsági okokból kifolyólag nem fog növekedni az igény a még nagyobb kapacitású pendrive-okra.

A legkeresettebb modellt valószínűleg nem a nyugati ember design igényei alakították ki, hanem a kínai gyártók jól felfogott - esetleg piackutatással megtámogatott - érdeke miatt terjedt el. A Twister pendrive néven emlegetett műanyag-fém házas pendrive mind gravírozásra, mind tamponnyomással történő emblémázásra egyaránt alkalmas. A fémrész és a műanyag rész színe is szinte tetszés szerint variálható. Ezt a modellt a legtöbb reklámajándék-forgalmazó tartja raktárkészleten pár színben, így mi is. A gyors gyártási (összeszerelési) idő és a légi szállítás gyorsasága miatt max. 7-8 munkanappal a rendelést követően kezünkben tarthatjuk és indulhat az emblémázás.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése