2019. november 11., hétfő

Márton-napi kellékek

Először is tisztázzuk a fogalmakat. Mi a lúd, liba? Ha a Gőgös Gúnár Gedeonból nem derült volna ki: Az európai fajtákat (Anser anser domestica) a nyári lúd (Anser anser), az ázsiaiakat és amerikaiakat a bütykös lúd (Anser cygnoides, Cygnopsis cygnoides) háziasításával hozták létre. A lúd szinonímája a közismert liba elnevezés. A nőivarú ludat tojónak, a hímet gúnárnak nevezzük.
Életkor szerint van: naposliba, kisliba, növendék és törzspótló a továbbtenyésztésre szánt. A hasznosítás jellege szerint lehet: húslúd, pecsenyelúd, toll-lúd, májalapanyag.
Rendben, most már nem tapogatózunk sötétben, nem tévesztjük össze a struccal, sem annak a tollával... Szóval vegyünk egy lúdtollat, hogy fel tudjuk írni a Márton-napi hozzávalókat, csapjuk a fejünkbe Ludas Mátyás kalapját, síp a szájba és szerezzük be a hozzávalókat.

Vegyünk egy húsvillát, amellyel a sülő hús hőmérsékletét ellenőrizhetjük és egy profi késkészletet. A konyhai időmérő is elengedhetetlen kelléke az otthoni sütésnek-főzésnek.
A libatepertőt csakis elegáns módon illik tálalni. Mert mi más a tepertő, ha nem tapas, akkor pedig csakis előkelően lehet... Ha tepertős pogácsát támadna kedvünk sütni hamuban, Jamie Oliver eszközökkel, akkor ehhez egy tarisznya dukál, modern megfelelője a vászontáska. Érjük be ennyivel.
Ha véletlenül a heves előkészületek során megvágnánk magunkat, akkor nem árt, ha kéznél van egy elsősegély-készlet. Végül, ha túlterhelnénk a gyomrunkat, akkor legyen nálunk a gyógyszeres dobozunk, benne a különböző könnyítők, de ha a természetes gyógymódban hiszünk akkor a laposüvegben az egyéb segédanyag.
Amennyiben fáradozásunk nem volt hiábavaló és malacunk van, akkor gond lesz a ránk nehezedő anyagi erőforrások kihelyezésével. Ideiglenesen depositba helyezhetjük pénzünket egy perselybe, amely létezik különösen kiskorú utódok által örömmel fogadott változatban, ez a kifesthető persely.
A kellemesen eltöltött Márton-nap emlékére ajándékozzunk liba dekorációval ellátott mobiltokot. Enélkül nem léphetünk az utcára ezen a napon.
A kisebb ellenállás felé igyekvők megúszhatják az egészet a konzerv szó memorizálásával, ehhez csak egy konzervnyitóra lesz szükség, ha egyáltalán...
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése