
Több kutatást végeztek már abban a
témában, hogy más-más színű edényben tálalt ételeknél eltérő ízt
érzünk, pedig nincs köztük különbség.
A sárga erősíti a citromos ízt, a kék színű italok
szomjoltóbbak, mint a piros színűek.
Bizonyos színű bögrékből finomabbnak és édesebbnek véljük
a forró csokoládét és a kakaót, a spanyol Polytechnic
University of Valencia kutatói szerint. A kutatók 57 önkéntest teszteltek
forró csokival különböző színű bögrékben tálalva.

Minden
bögre egyforma anyagból készült,
ugyanolyan volt a formájuk és méretük, de különböző a
színük: fehér, krémszínű, piros és narancssárga.
Az önkéntesek szerint a krémszínű és a
narancssárga bögrékben lévő forró kakaó volt a legfinomabb.
Mi lehet ennek a jelenségnek az oka? Lehet-e összefüggés a színek hideg-meleg hangulati hatásával? Lehet-e ezzel befolyásolni a márkánk iránti szimpátiát?
A meleg
szín kiemel, felhívja magára a
figyelmet, fellendíti a hangulatot
és a védettség érzését kelti. Ide
tartozik a vörös a vér, a láng, a
sárga és narancs a könnyedség és a jókedv színe. Fizikai oldalról nézve ezek a nagy
hullámhosszúságú színek.
A hideg
szín háttérbe tol, eltaszít, vagy
elrejt, de nyugtat,
pihentet is. Ide tartozik a fejlődést,
harmóniát, jelentő zöld színek
egy része, az eget szimbolizáló kék és a lila. Fizikai oldalról nézve ezek a
kis hullámhosszúságú színek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése