2013. január 23., szerda

A bögre színe - nem mindegy

Több kutatást végeztek már abban a témában, hogy más-más színű edényben tálalt ételeknél eltérő ízt érzünk, pedig nincs köztük különbség.
A sárga erősíti a citromos ízt, a kék színű italok szomjoltóbbak, mint a piros színűek.
Bizonyos színű bögrékből finomabbnak és édesebbnek véljük a forró csokoládét és a kakaót, a spanyol Polytechnic University of Valencia kutatói szerint. A kutatók 57 önkéntest teszteltek forró csokival különböző színű bögrékben tálalva.
Minden bögre egyforma anyagból készült, ugyanolyan volt a formájuk és méretük, de különböző a színük: fehér, krémszínű, piros és narancssárga.
Az önkéntesek szerint a krémszínű és a narancssárga bögrékben lévő forró kakaó volt a legfinomabb.
Mi lehet ennek a jelenségnek az oka? Lehet-e összefüggés a színek hideg-meleg hangulati hatásával? Lehet-e ezzel befolyásolni a márkánk iránti szimpátiát?

A meleg szín kiemel, felhívja magára a figyelmet, fellendíti a hangulatot és a védettség érzését kelti. Ide tartozik a vörös a vér, a láng, a sárga és narancs a könnyedség és a jókedv színe. Fizikai oldalról nézve ezek a nagy hullámhosszúságú színek.
A hideg szín háttérbe tol, eltaszít, vagy elrejt, de nyugtat, pihentet is. Ide tartozik a fejlődést, harmóniát, jelentő zöld színek egy része, az eget szimbolizáló kék és a lila. Fizikai oldalról nézve ezek a kis hullámhosszúságú színek.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése