2013. március 22., péntek

A víz világnapja

Mi közünk a vízhez? Szervezetünk nagy részét víz képezi. A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, ennek is döntő része sarki és hegyvidéki jég és hó formájában halmozódott fel, a többi sós víz. Az emberiség rendelkezésére csupán az édesvízkészlet 1%-a, a teljes földi vízkészlet 0,03 %-a áll! A takarékoskodásnak több módja lehetséges, azonban rajtunk átlagembereken annyi múlik, hogy mennyit pazarlunk el a háztartásban.
Az emberi szervezet számára ajánlott napi legalább 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása. Ha nem akarjuk környezetünket a PET palackokkal szennyezni, akkor igyunk csapvizet vagy ha nem hisszük el, hogy Magyarországon iható a csapvíz, akkor alkalmazzunk víztisztító berendezést. Megnyugtató, de drága megoldás. A vizet tetszetős vizespalackokban, kulacsokban vihetjük magunkkal, tehetjük hűtőbe. Használhatunk a vízfogyasztásunkat mérsékelő eszközöket. Ilyenek: vízszűkítők, a homokóra a vízfogyasztás időtartamának szabályozására. Ha már megvásároljuk az ásványvizet, akkor legalább vásároljunk újrahasznosított PET palackból gyártott termékeket is. Létezik RPET anyagból készült irattáska, laptop hátizsák, laptoptáska, táska, RPET vászonból gyártott esernyő, polár pulóver is.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
A víz szó finnugor eredetű, a finn vesi, az észt vesi, a cseremisz wet, és a vogul vet is erről tanúskodik. Egyesek szerint összefügg az indoeurópai nyelvek ’víz’ szavával is, így a gót wato, az ősszláv voda, a latin Unda, a német Wasser, az angol water is szegről-végről rokonságban állhat magyar szavunkkal.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kedves Víz! Köszönjük, hogy vagy!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése