2013. március 22., péntek

Csípős pendrive árak

Pendrive - piaci helyzetkép.
Az utóbbi két hétben a pendrive-ok ára drasztikusan emelkedett. A kínai gyártók 20-25 %-al növelték eladási áraikat. A hazai piacot a ráadásul a forint 3-4 %-os gyengülése is tovább terheli. Eddig is köztudomású tény volt, hogy a chip-ek ára hetente változhat, mivel a kereskedelme a makrogazdasági szabályoknak megfelelően működik. Amikor növekszik a kereslet vagy hiány mutatkozik a piacon, az ár emelkedik. Mi történt az utóbbi két hétben? Mi okozta az árrobbanást?
A legnagyobb chip-gyártó, a Samsung (40 %-os piaci részesedéssel) átállította gyártási kapacitását az okostelefonokba való, nagyobb kapacitású chip-pek (8GB fölött) gyártására, mivel a piacra került új Samsung Galaxy S IV meleg fogadtatásban részesült, de már előzőleg is verték a Samsung eladási még az Apple iPhone-t is. Más chip-gyártók - Toshiba, Micron, Hynix, Intel- is a nagyobb kapacitású chip-ekre koncentrálnak, így még az is előfordulhat, hogy megéri inkább 4-8GB-os adattárolót rendelni, mert a 2GB-os ára annyira megemelkedik, hogy nincs értelme azt választani.
Várható, hogy egy-két hónapon belül stabilizálódik a helyzet, de addig csak ceruzával írjuk fel az árakat és legyen kéznél a radír. :) Az egyedi gyártású pendrive-ok árát mielőtt megrendelésre kerülnek, ismételt ajánlattal megerősítjük vagy felülírjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése