2013. április 18., csütörtök

A Föld Napja kapcsán

Amikor Charles Chaplin a földgömbbel játszadozott a Diktátorban (1940) még meg sem született Denis Hayes egyetemi hallgató, aki 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében. Persze Chaplin nem okozott kárt a Földön, csak használt, földgömbje pedig szimbólum. Azonban az amerikai egyetemista egyik jelmondatát: "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" ő aktívan megélte és akár csatlakozhatott is a mozgalomhoz 1977-ben bekövetkezett haláláig.
A Föld Napja alkalmat ad, hogy átgondoljuk, mit tehetünk mi magunk annak érdekében, hogy ne pazaroljuk értelmetlenül az erőforrásokat. Az otthoni hulladékgyűjtéshez ajánljuk a jó tartással rendelkező, így konyhai ülőkék alatt önmagában is megálló szelektív hulladékgyűjtő táskaszetteket. Választhat 2-3-4 táskából álló szettet. Ha a lakás mérete miatt otthon csak kétféle zacskóban gyűjti a hulladékot, a hulladékgyűjtő szigeteknél (Budapesten 1000 sziget van) már mindent a megfelelő helyre dobhat. A PET palackokra az a legjobb megoldás, ha nem vásároljuk meg őket. Magyarországon a csapvíz iható, az esetleg zavaró klór íz egyszerű tisztító berendezésekkel is kiszűrhető.
Takarékoskodhatunk a folyóvízzel is. Kontrollálhatjuk a vízfogyasztásunk időtartamát homokóra segítségével vagy a korlátozhatjuk a vízhozamot a csapra szerelhető szűkítőkkel. Az áramfogyasztás mérséklése érdekében használhatunk időzítőt, energiatakarékos izzót, hűtőszekrény-hőmérőt. Ha kevesebb benzint szeretnénk elfüstölni, járjunk kerékpárral. Figyeljünk oda, hogy járművünk ne csak guruljon, hanem fel legyen szerelve a KRESZ-ben előírt eszközökkel is. 
Kötelező tartozékok a kerékpárra:     fehér színű első lámpa, borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken, csengő, két, egymástól független fék, vörös színű hátsó lámpa, vörös színű hátsó fényvisszaverő. Lakott területen kívül  fényvisszaverő mellény.                                                      Ami még hasznos lehet: bicikliülés-huzat, elsősegély-készlet, különböző fényvisszaverők,  villogók, fényvisszaverő hátizsákvédő, kulacs, biciklis szerszámkészlet, alkoholszonda, guminyomás-mérő, stb.  További érdekességek webáruházunkban: www.reklámajándék.hu
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése