2013. július 4., csütörtök

Használt elemek helye

A használt elemek és akkumulátorok mérgező nehézfémeket tartalmaznak. Kadmium, nikkel, lítium. Ezek miatt számítanak veszélyes hulladéknak. Az elemek szemétbe kerülése esetén borításuk megsérül, és a benne lévő nehézfémek, a károsíthatják a levegő, a talaj és a vizek minőségét.
Budapest több mint ezer, az ország 10 000 pontján, javarészt oktatási és közintézményekben üzemel speciális szárazelem gyűjtésére alkalmas tartály. Szárazelem díjmentes leadása a hulladékudvarokban is lehetséges.  

Semmiképp ne dobjuk ki a gyűjtőszigetekre!
Az elem számos hordozható elektronikai eszköz energiaellátó eszköze. Ha belegondolunk a közvetlen környezetünkben is legalább féltucat praktikus vagy hasznavehetetlen elemmel működő készülék van. Elemeket tölthető, ezáltal újrahasználható akkumulátorokkal helyettesíthetjük. Ha nem ilyeneket használunk, érdemes pár praktikus cselt bevetnünk.
Amely elem már nagy teljesítményű készüléket nem bír működésre bírni az egy másik, elemmel működő, kisebb teljesítményű készülékben sokszor még vígan használható.
Kisebb teljesítményű készülékek közé tartoznak a kijelző nélküli távirányítók hangot, fényt kibocsájtó gyerekjátékok. Ez utóbbiakban sokszor kifejezetten érdemes már legyengült elemeket alkalmazni, így a hang és fényeffektek tompítva terhelik a környezetet.
A szárazelemeket helyettesíthetjük azonos méretű, elemben kisebb kapacitású akkumulátorokkal. Jó tudni, hogy a látszólag azonos méretű akkumulátorok általában kisebb kapacitásúak. Míg a száraz ceruza elem 1.5 Volt feszültséget ad, addig a hasonló méretű ceruza akkumulátor csupán 1.2 Volt.
Az is igaz, hogy egyre gyakrabban a készülékeket az akkumulátorok feszültségszintjére tervezik, mely a hulladékképződés szempontjából mindenképpen előnyös. Az újratölthető akkumulátorokat akár ezerszer is újra és újra lehet tölteni. Így eldobás helyett újrahasználhatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése