2013. szeptember 4., szerda

Banglades. Igen vagy nem

A Bangladesben tapasztalható gyári munkakörülmények miatti nagy nemzetközi felháborodás ellenére az ázsiai ország júliusban  közzétett adatai szerint készruha exportjuk 26,1%-kal megnőtt.  
Banglades a világ második legnagyobb exportőre Kína mögött. Ruházati piacon exportjuk július végére elérte 2,5 milliárd dollárt .
A nagy nyilvánosságot kapott bangladesi ruhagyári balesetek során több, mint 1200 munkavállaló vesztette életét. Szakértők kétlik, hogy a nagy cégek kivonnák a gyártásaikat Bangladesből, ennek ellenére idén tavasszal például a Disney
a magas kockázat miatt megszüntette a termelést Bangladesben és további 4 országban: Fehéroroszországban, Ecuadorban, Venezuelában és Pakisztánban. A kivonulás idején a Disney gyártásainak kevesebb, mint 1 %-a származott Bangladesből, tehát ez a kivonulás nem jelent jelentős nyomást a bangladesi gyártókra, más nagy márkák pedig nem léptek.  Ez nem meglepő David Bebon, a DBEBZ Ruházat vezérigazgatója számára, akik szövött és kötött inget gyártatnak Bangladesben. Úgy véli, hogy ebben a szigorúan árérzékeny szegmensben az a tény, hogy a gyártás Bangladesben sokkal költséghatékonyabb, mint más országokban, vonzó célponttá teszik ezt a beszerzési forrást.
Miután 2012. novemberében a Tazreen Factory-ban történt tűzeset és az áprilisi Rana Plaza összeomlás112 ember halálát okozta. Bebon arra számít, hogy előbb-utóbb magasabb bérek, biztonságosabb gyárak, és szakszervezet-barát munkakörnyezet fog megvalósulni Bangladesben. Véleménye szerint ez az árak nem túlságosan jelentős emelkedését fogja maga után vonni. 
Banglades elhagyása nem megoldás. A megbízások elmaradása milliónyi ember munkanélküliségéhez vezetne és több évtizeddel visszavetné a nők helyzetét. 
A megoldás nem a megrendelések máshová helyezése, hanem a helyzet javítása.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése