2014. január 8., szerda

Kesztyű, ha okos

Ha hozzánk nem is futna be az a sarkvidéki zimankó, ami most az Egyesült Államokat sújtja - a Déli-sarkon hétfőn mínusz 34 fok volt, Montana államban ezzel szemben mínusz 53 - , de a kesztyűre még szükségünk lehet áprilisig.
Magyarországon 2013-ban 2,5 millió okostelefon volt használatban, a Kutatócentrum adatai szerint táblagépet pedig 300 000 embert használ hazánkban. Az okostelefonok felét a 35-44 éves korosztály nyűvi, és a használók 37%-a diplomás.
Mindezt lefordítva a reklám és a reklámajándékozás nyelvére:  nem tűnik rossz befektetésnek a képen látható - kapacitív érintőképernyők kezelésére alkalmas - kesztyű ajándékozása cégünk logójával ellátva, ha a célcsoportunk részben vagy egészben átfed a fent említett okoseszköz-használók körével.

Arra kapacitálom az olvasókat, hogy ne legyünk rezisztensek az újdonságok hátterét, azok működési módját megismerni. Mert mit is jelent a kapacitív képernyő? Hogy előbb volt a rezisztens, aztán meg a kapacitív?
Miről van itt szó?
A régebbi típusú érintőképernyős eszközöket még erőteljesen kellett nyomkodni a kívánt eredmény elérése érdekében. Ezeknek ú.n. rezisztív felületük van, amely két hajszálvékony, eltérő feszültségű fémrétegből áll. Ha megérintjük a panelt, a két fólia között fizikai kapcsolat alakul ki, amely megváltoztatja a fóliák elektromos töltését. A rezisztív kijelzőt egyébként könnyű felismerni, ha ugyanis megérintjük a panelt, akkor az valóban benyomódik.
A kapacitív megoldás esetében egy kemény üveg- vagy műanyag lap alatt egy rácsos szerkezetű vezető réteget helyeznek el, aminek segítségével a kijelző „felett” egy elektromos mezőt alakítanak ki. Amikor ujjunkat közelítjük a panelhez, zavart okozunk az elektromos mezőben (töltést vezetünk el a kezünkkel), amelyet a vezérlőchip érzékel, s ez alapján határozza meg a pozíciót. Ezek a kijelzők csak csupasz kézzel vagy aktív stylusszal működnek. Ilyen a képen látható kesztyű is, valamint érintőképernyők kezelésére alkalmas további érintő eszközeink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése