2014. szeptember 25., csütörtök

Egy írószer 7 évtizede
Mi mindenről mesél egy reklámírószer még hét évtized távlatából is?  

Egyik kollégánk Felvidéken tett kirándulása közben, Oroszkán, a Zsákovics Hadtörténeti Múzeumban (http://www.youtube.com/watch?v=0upUcOfq2_Q ) bukkant a képen látható réz tintaceruza-foglalatra, mely ma már reklámajándék-történeti relikviának számít.
A foglalat bizonyosan nem golyóstollat tartalmazott, mert a Bíró-féle golyóstollat először 1943-ban szabadalmazták és 1945. október 29-én került piacra New Yorkban. A tintaceruza létezéséről mára megfeledkeztünk, pedig a mai középkorú nemzedék gyerekkorában találkozhatott még vele. Kicsit megnyálazva a hegyét szépen lehetett vele írni. Még ceruza, de még nem toll.
De miről is mesél ez a réz foglalat? A múzeum tulajdonosától megtudtuk, hogy a tárgyat egy Szalka/Letkés környéki lövészárokban lelte, ahol a Szent László Hadosztály harcolt. A hadosztály elit alakulat volt, amelyet 1944. október 12-én hoztak létre a maradék haderő legjavából. Egyes részei eleinte külön-külön kerültek bevetésre, az első együttes alkalmazásra 1944. decemberében került sor az Ipoly és Garam térségében.
Hogyan került ez a ceruza foglalat a lövészárokba? Lehetséges-e, hogy később került oda? Mikor készülhetett ez a tárgy? A rajta látható adatok segítségünkre vannak:
Debrecen, Piac utca 38.
A Piac utca Debrecen egyik legfontosabb utcája. A második világháború utáni időben átkeresztelték Vörös hadsereg utcára, 1990-től pedig újra Piac utca. Tehát mindenképpen a szocializmus előtti időben járunk. A tollon szereplő debreceni Piac utca 38-as számú épület még ma is áll.   

Berzéki fotóbörze
A tollon szereplő Berzéki család régi debreceni fotósdinasztia, melynek leszármazottai még ma is élnek. A 80 éves fennállását 2011. decemberében ünneplő  Debreceni Fotóklub kiállításának megnyitóján még jelen volt a Fotóklub-tagok korelnöke, az akkor 89 éves Berzéki Katalin (Szöllősi Ferencné) is.
Szokás volt, hogy a katonák hadba indulás előtt fényképet készíttettek magukról és –– A Zsákovics Hadtörténeti Múzeum információja szerint - a debreceni fényképészcsalád ezt az írószert adta nekik ajándékba ebből az alkalomból.
Micsoda gesztus, micsoda ajándék. A katonák többsége életében először került távol a családjától. Az otthoniak híreket csak levelekből és a tábori lapokból szerezhettek a távoli családfőről, fiúról. És ezek születésénél, az otthonról történő álmodozás idejében volt kézben ez az üzembiztos írószer, amely a háborúból hazatérvén megmaradt emléknek, rajta a fényképészüzlet nevével és címével...Források:

2 megjegyzés:

  1. Felcsillant a szemem a cikk láttán, lévén édesanyám a benn emlegetett, és az egyik képen látható Berzéki lány. Köszönöm! Két kiigazítás a hitelesség érdekében: ő 1923. november 2-án született, tehát a felvétel készítésekor, 2011. decemberében a 89-dik életévében járt. (A két számjegyet egyszer valaki fordított sorendben írta le, s azóta többször láttam már megjelenni így helytelenül.) Most pedig benne van a 93-dikban. A másik apróság egy ékezettévesztés: a családi nevünk pontosan írva: Szöllősi. Mint az enyém, Ferencé is.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ferenc, köszönjük az észrevételt, a hibákért elnézést kérünk, már javítottuk is. További jó egészséget kívánunk az édesanyjának és Önnek is!

    VálaszTörlés