2015. május 15., péntek

Történelem egy reklámtárgyonSzázadokkal repítettek vissza a gondolataim, amikor az IGC Global Promotions éves közgyűlésén a képen látható porcelán csészét kézbe vettem. Elcsodálkoztam azon, hogy a cégközpont a tulajdonosoknak ezzel a holland ajándéktárggyal kedveskedett, ami reklámajándékká az elegáns dobozára helyezett logóval avanzsált. A cég „hollandiságának” hangsúlyozása ezek szerint fontos a cégközpontnak és a Hong Kongban tartott közgyűlés helyszínére a csészén látható mintázat utal. És ez az, ami már történelem (vagy „gondolta  fene”:).
Az első kínai porcelánok kemény, mázas felülete, színeinek élénksége, a kobaltból készült festék vonalainak élessége annyira lenyűgözték az európaiakat, hogy a 17. században kínai porcelánt tartalmazó teljes hajórakományok tartottak Kínából Hollandia felé, dacolva a spanyolokkal, portugálokkal és a természettel.
Delphi kerámia
Valódi porcelánt Európában majd csak 1708-ban sikerült egy alkimistának előállítani Meissenben, így a hollandok a kínai porcelánt a flamand és az olasz cseréppel tudták összehasonlítani, és ebből az összehasonlításból a kínai áru került ki győztesen. 1640-re a porcelán elárasztotta Németalföldet, hiszen már a legközönségesebb házakban is számos porcelán volt található, amit a hajózási technikák megváltozásának köszönhettek. A kínai fazekasok – mint manapság a kínai éttermek-  tisztában voltak vele, hogy olyan árut kell gyártaniuk, ami eladható, tehát árujukat a külföldiek ízléséhez kell igazítaniuk. Például az 1620-as években a csing-töcseni fazekasok elkezdtek tulipánokat festeni, mert Európában dühöngött a tulipánmánia és ők azonnal alkalmazkodtak a piac igényeihez, pedig soha nem láttak tulipánt.
A hollandok annyira rajongtak a fehér alapon kék mintás porcelánért, hogy egyre nagyobb lett a  kereslet, ami az árakat egyre magasabbra emelete, és amit már nem tudtak kielégíteni a kínai kereskedők.
Az ügyes delfti fazekasok ugyan nem tudták a kínai kék-fehér porcelán minőségét reprodukálni, de a tűrhető utánzatokat elérhető áron kínálták. A kobaltos kék szín a kínaiság leheletét árasztotta, a mintázat pedig olyan volt, amit az emberek kínainak gondoltak. A delfti fajansz karrierjét mi sem jelzi jobban, hogy míg Angliában a porcelán neve china, addig Írországban delph.
És itt ez a csésze, amire a tipikus szélmalom kobaltkék színnel van festve, így emlékeztetve a hollandok vállalkozó szellemére, hajózási technika révén a tengeri kereskedelemben betöltött úttörő szerepére.
Köszönjük szépen, már csak azt kellene kitalálni, hogy mit is igyunk belőle.

Kerámia és porcelán csészék és bögrék kínálatunkban.

Forrás:
Timothy Brook: Vermeer kalapja
CollectorS Guide to Antiques

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése