2015. október 15., csütörtök

Alnyomat, alkirály, alváz, alamuszi...

Miért van szükség alnyomatra?
Az ügyfelek által nehezen elfogadható pluszköltséget jelent a reklámajándékok emblémázásakor  az alnyomat miatt felszámított plusz szín nyomásának ára.
Mi az alnyomat és mikor van rá szükség?
Az alnyomatra akkor van szükség, amikor egy sötét felületű termékre világos színű logót vagy kolor grafikát kell nyomni.  Ekkor a logó, kép vagy szöveg alá egy világosabb színű homogén felületet kell nyomni, hogy az alapanyag színe az elvárt  Pantone szín, fotó árnyalatát ne módosítsa.
Az alnyomat jó esetben a késztermék felületes szemlélése során nem észrevehető, viszont alaposabb - esetleg nagyítóval történő -  vizsgálat esetén látszik, hogy a vevő által látni kívánt, kért nyomat körvonalai alatt, azoktól tizedmilliméternyire beljebb  a szín kicsit halványabb, míg beljebb, az alnyomott részen élénk, a kért színnel megegyező.
A széleken – ahol nincs alnyomat – láthatjuk - ha jó szemünk van - hogy milyen lenne a teljes nyomat színe, ha nem nyomnánk alá a plusz fehér színt: a sárga piszkossárga, a piros bordóba hajló piszkospiros, stb.
Sajnos sötét felületek világos színnel történő nyomása alnyomat nélkül nem lesz élő, tündöklő és nem fog megegyezni a  - cégek arculati kézikönyvében előírt - megadott Pantone színnel.
Van-e kivétel?  Igen, több mentsvára van azoknak, akik nem akarnak költeni az alnyomatra.
Ezüst nyomás
1. Az ezüst és arany színnel nyomás esetében nincs szükség alnyomatra, mivel ezeknek a festékeknek a fedőképessége nagyobb, mint az átlagos színeké.
  
 
Duplán nyomott fehér
2. Ha a logónkat fehér színnel szeretnénk megjeleníteni, akkor sem kell alnyomatot alkalmazni, mert ebben az esetben  a fehér szín dupla nyomása a bevett gyakorlat, amit a műhelyek - legtöbb esetben - felár nélkül megtesznek.
Először megnyomták fehérrel a SubWay szót, majd rá a sárgát
Fehér minden piros nyomat alatt. A kék maradt a termék színe. 3. Többszínes nyomás esetén - szerencsés esetben – a nyomandó színek egyike a  fehér. Ebben az esetben a fehér nyomat fogja képezni az alnyomatot is, így az alnyomat miatt nem szükséges plusz szín nyomását felszámolnunk. (Ebben az esetben a filmet úgy készítik, hogy a logó fehér részével együtt a teljes nyomandó felület alá is fog kerülni a fehér nyomás, amiből a végén majd a csak a logó fehér része fog „kilátszani”, a többi fehérrel nyomott részt lefedi a többi nyomott szín, amelyeknek ez a fehér réteg fogja adni az alnyomatát.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése