2016. május 18., szerda

Teremtsünk alkalmat

Állandó kétség gyötör bennünket az ősz folyamán, hogy mit ajándékozzunk karácsonyra a céges partnereinknek, saját kollégáinknak, esetleg a hivataloknak, akik megkönnyítették az életünket az év során?
Van-e értelme az év végi ajándék dömpingben hordani a cseppet a tengerbe?
Szerencsére sokan rájöttek már arra, hogy nem kizárólag karácsonykor lehet meglepni az üzleti partnereket egy hasznos ajándékkal.
Ha tudatosan beépítjük az üzleti ajándékozást a marketing mixünkbe, akkor sikeresen támogathatjuk marketing stratégiánkat az egész év során ajándékozással.
Pár - általunk már alkalmazott - ötletet írok le, hátha mások is tudják használni ezeket.
Evidensnek tűnik, mégis hosszútávú előre gondolkozást igényel a partnerek névnapjának nyilvántartása. Ha ehhez rendelkezünk egy automatizált alkalmazással, akkor erre egy héttel előre figyelmeztethet a rendszer: Hívhatom, mehetek, vihetek ajándékot, hiszen egy ilyen figyelmességet nehéz visszautasítani.
A születésnap kiderítése a közösségi médiából lehetséges, vagy a kulcsemberünk kollégáitól lehet megtudni, ha fennáll a jó kapcsolat.
Amennyiben a kapcsolattartónk pl. szülési szabadságra megy, távozása előtt egy búcsúajándék megalapozhatja visszatéréskor a kapcsolat felvételét.
Komolyabb szerződések aláírásakor az ajándékba vitt, névre gravírozott, értékes toll emlékeztethet a későbbiekben a gyümölcsöző együttműködésre.
Egy kiváló ötletnek tartom az alábbi "alkalomteremtést": felső kategóriás autó vásárlásakor, annak napszemüvegtartójába egy hozzá méltó márkájú napszemüveget tett az autószalon. Az ajándékot nem adták át hivatalosan, így a vevő azt később találta meg és meglepetésére azt nem ott felejtette valaki, hanem valóban ajándéknak szánták. Direkt nem említem az autómárkát, ne ragadjunk le ennél, hanem találjuk ki a saját termékünkhöz, márkánkhoz a megfelelő ajándékot és teremtsünk alkalmat az eljuttatására.
Egy tipp: semmiképpen NE futárszolgálattal küldjük az ajándékot, hacsak nem épp így tudjuk elérni a kívánt hatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése