2016. július 26., kedd

Kerámia bögre dekorálási kisokos

Tiszta vizet a bögrékbe!!! 
Gyakran felmerülő kérdések az ügyfeleink részéről, hogy mennyire lesz tartós a dekorálás a kerámia bögréken. Mosogatógépben moshatóak-e a dekorált bögrék, rajtuk marad-e a nyomat?
Összefoglaljuk a dekoráló műhelyek és saját több évtizedes tapasztalatunk alapján, mit tud a bögredekor és mit nem. 
Alapvetően 2 eljárást alkalmazunk a kerámia és porcelán termékek dekorálása során:
1. A magas hőmérsékletű égetés biztosítja a mosogatógép-állóságot, illetve a kopásállóság nagyon magas,  gyakorlatilag örökéletű. A dekor színhűsége azonban a magas hőmérsékletű égetés miatt nem garantálható. (Pl. pink, lila, ezek árnyalatai, illetve minden színből van olyan árnyalat, amit nem lehet előállítani)

 Milyen esetekben dolgozunk magas hőmérsékletű égetéssel ?
-    elsősorban akkor, ha a termék és a szín ezt lehetővé teszi
-       kávéscsészék dekoráláskor
-       ha a bögre belsejébe kerül az embléma
-       ha a megrendelő kimondottan így kéri
-       tányérok emblémázásakor

2. Az alacsony hőmérsékletű égetés (kb. 200 °C) és ehhez tartozó festék használata esetén a gyártó 500 mosogatási ciklust ad meg, a tapasztalat azonban kedvezőtlenebb. 200 °C-on történő égetésnél a színhűség emelhető ki, hiszen az alacsonyabb hőmérséklet miatt kiszámíthatóbb a végső szín, azonban a dekoráció az áztatással, illetve a mechanikai igénybevétellel szemben kevésbé ellenálló.
Milyen esetekben alkalmazunk alacsony hőmérsékletű égetést?
-       amikor garantálnunk kell a színhűséget
-       négyszíncoloros munkáknál
-       hőreváltó dekorációjú rendelés esetén
-       színes alapszínű bögrék emblémázásakor
-       fém- és hőkezeléssel dekorálható műanyagtermékek esetén

Egyedül az első eljárás - a magas hőmérsékletű égetéses eljárás - ad örökéletű végeredményt.

Festői kilátások:
A műhelyek többféle festékrendszerrel dolgoznak, amelyek ellenállósága, tartóssága különböző, illetve a gyártó által laboratóriumi körülmények között végzett tesztek eredményei és a partnereinktől visszaérkező információk is egymástól eltérő eredményeket mutatnak.
Az emblémázó műhelyek garantálják, hogy betartják a technológiai előírásokat a festék, a segédanyagok, a megfelelő előkezelés és hőkezelés tekintetében. 
A kész termékek további életére nincs ráhatásunk. A kikerült termékek felhasználási, mosogatási körülményei, a felhasznált vegyszerek, hőmérséklet, mosogatógép, mechanikai igénybevétel befolyásolják a nyomat tartósságát, így arra szavatosságot nem tudunk vállalni.

Ha egy-egy munka során fontos kritérium, hogy a késztermék mosogatógépálló vagy a nyomat színhű legyen, megrendeléskor, árajánlatkérésekor, kérjük jelezzétek az igényüket.

Példák a mutatós dekorálásra és egyéb érdekességek 
Egyéb emblémázási eljárásokról honlapunkon találhatóak információk, képek: tamponnyomás, szitázás, hímzés, dombornyomás, gravírozás stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése